8 leggyakoribb téma

Melyek az epekövek kialakulására hajlamosító tényezők?

2339
HOZZÁSZÓLÁS:

Étrend, nemi és genetikai okok, elhízás, túlzott kalóriafogyasztás, ösztrogén, gyomor- és epekobélrendszeri megbetegedések (különösen a Crohn-betegség és a cisztcis fibrózis), gyógyszerek és életkor lehetnek a hajlamosító tényezők.

Nem

Nők esetében 2-4-szer gyakoribb az epekövek előfordulása, mint a férfiakban. Ennek feltehetően vagy az emeltebb koleszterinszintézis vagy az epesavaknak az ösztrogének általi szupressziója az oka.

A terhesség, az orális fogamzásgátlók és egyéb, az ösztrogénszintet emelő tényezők hajlamosítanak a kőképződésre.

Rassz

A kőképződésnek, úgy tűnik, genetikai háttere is van. Az USA-ban a leggyakrabban a harmincon fölüli, amerikai-indián nőknél fordul elő (70%).

Ezzel szemben a harmincon felüli fekete nőknek csupán a 10%-át érinti ez a probléma. A genetikai eltérések az epefolyadék eltérő koleszterinszaturációját határozzák meg. Valószínű azonban, hogy az étrendi szokások jelentősebb szerepet játszanak, mint a genetikai tényezők.

Elhízás

A nagyobb koleszterinfogyasztás miatt nő az epefolyadék koleszterinszintje. Ezért az elhízás jelentősen hajlamosít a kőképződésre.

Arra azonban nagyon fontos odafigyelni, hogy fogyókúra esetén, kezdetben nő az epe koleszterinszintje. Az epefolyadék minden összetevőjének kiválasztódása csökken a fogyás során, de az epesavaké jobban csökken, mint a koleszteriné. Mivel az epesavak egyik feladata a koleszterin oldatban tartása, az említett jelenség jelentősen megnöveli a kőképződés veszélyét vagy a már kialakult kő növekedési ütemét.

Amint állandósul a súly, az epesav termelődése rendeződik, a koleszteriné csökken. A végső eredmény az, hogy javul az epefolyadék oldékonysága a súlycsökkenés mellett.

Gyomor- és bélrendszeri betegségek

Az emésztés során kiválasztott epesavak 98%-a általában visszaszívódik a vékonybél utolsó szakaszán, a csípőbélben. Az epesavak csökkent felszívódása csökkenti a tárolt epefolyadékot és a kiválasztott epe mennyiségét. Ezért jócskán megnő a kőképződés veszélye. Ilyen fajta betegségek: a Crohn-betegség és a cisztás fibrózis.

Gyógyszerek

Az orális fogamzásgátlók és egyéb ösztrogéntermékek mellett van néhány koleszterin-szint-csökkentő szer, amely megnöveli a kőképződés kockázatát. Különösen ilyenek a fibrinsav-szánnazékok, mint a klofibrát és a gemfibrozil (Gevilon, Innogem). Ezek a szerek csökkentik a koleszterinszintjét a vérben, de nagymértékben növelik ezt az epében.

Életkor

Követ találtak már magzatban éppúgy, mint az emberi kor végső határai közelében, de az átlag beteg 40-50 éves.

A kőképződés előfordulási aránya az életkorral nő.

2339
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]