8 leggyakoribb téma

Amit tudni érdemes az epekövek fajtáiról és kialakulásuk módjáról

1924
HOZZÁSZÓLÁS:

Az epe vízből, nyákból, epe pigmentekből (bilirubin), epesókból és koleszterinből áll, valamint hasznos, életfontosságú baktériumokból. A májsejtek előállítják ezt a zöldes folyadékot és apró csatornákba vezetik, az ún. interlobuláris epevezetékekbe. Ezek végül összecsatlakoznak, míg végül kialakul a bal és jobb epevezeték. Ezek egyesülnek a közös epevezetékben, amelynek révén az epe a májból az epehólyagba folyik, hogy a megfelelő mennyiségű epe révén a jó emésztésről gondoskodjon.epe

Az epekövek fajtái

Az epe összetételében bekövetkező bárminemű változás befolyásolja az alkotóanyagok oldékonyságát, és ezáltal epekövek kialakulásához vezet. Az egyszerűség kedvéért az epeköveket két csoportba soroljuk: a koleszterinkövekre és pigmentkövekre.

A koleszterinkövek némelyike legalább 60 % koleszterinből áll és sárgás színük van. Mások zöldborsó színűek és alapvetően puhák, mint a gyurma (ezek 90 %-ban állnak koleszterinből).

A pigmentkövek a bennük lévő nagyarányú színes pigment miatt (bilirubin) barnák vagy feketék. Lehetnek elmeszesedettek, és keményebbek, stabilabbak, mint a koleszterinkövek, bár azok is válhatnak keménnyé és meszessé. Meszes kövek kizárólag az epehólyagban találhatóak.

Miért alakulnak ki az epekövek?

Az epe összetételének megváltozása többféle okra vezethető vissza. Normális esetben a koleszterin az epesók befolyása és a megfelelő mennyiségű víz jelenléte miatt kellőképp folyékony marad. Az epében a koleszterin megnövekedett mennyisége túlterheli az epesókat, mely koleszterinkövek képződéséhez vezet.

Ugyanilyen módon az epesók mennyiségének csökkenése pedig koleszterinképződéshez vezet. Ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű víz, az epe sűrűbbé válik, a koleszterin nem oldódik kellőképp és kicsi koleszterinkristályok képződnek. Idővel ezek a kristályok egyre jobban megnőnek.

Pigmentkövek akkor képződnek, ha az epepigmentek mennyisége, a bilirubin koncentrációja miatt, – mely a vörös vértestek lebomlásának hulladék anyaga -, megnő az epében. Azok, akiknek a májában nagy mennyiségben vannak koleszterinkövek, nagyobb valószínűséggel betegedhetnek meg májcirózisban (máj zsugorodás), sarlósejtes vérszegénységben vagy más vérbetegségben.

A fent leírt komplikációk közül bármelyik az epében magasabb koncentrációt idéz elő bilirubinból, s ennek következtében hozzájárul az epehólyagban a pigmentkövek képződéséhez.

Ha a májban az epe összetétele már nem kiegyensúlyozott, a koleszterin kristályok elkezdenek más alkotórészekkel összetapadni, és kicsi rögöcskék képződnek. Ezek a rögöcskék elzárhatják a vékony interlobuláris epecsatornákat. Ezáltal az epe folyása még lassabb lesz, így tovább híznak a meglévő rögöcskék, s végül elég nagyokká válnak ahhoz, hogy köveknek hívjuk őket.

A megnőtt kövek némelyike bejuthat a széles epecsatornákba és ott más kövekkel összetapadhat vagy egyszerűen továbbnőhet. Ennek a következménye gátolt epefolyás a széles epecsatornákban. Ha a nagyobb epecsatornákból több is gátolt átfolyású, a folyamat érinti a több száz kisebbet, és elindul az ördögi kör.

Végeredményben elzáródnak a fő epecsatornák is, amely az emésztéshez nélkülözhetetlen epekiválasztás drámai lecsökkenéséhez vezet. A májban a renyhe folyású epe tovább deformálja az epe összetételét, amely végeredményben az epehólyagot is érinti.

Az epehólyagban lévő epéből álló pici rögöcskének akár 8 évre is szüksége lehet ahhoz, hogy észlelhető legyen, és mindez jelentősen befolyásolja az egészséget. Ismert tény, hogy minden 10. amerikainak epeköve van. Ebből 500.000 ember műtteti meg magát. Viszont egyáltalán nem köztudott az a tény, hogy valamennyi egészségügyi problémával küzdő embernek epekő van a májában.

Becslések szerint az ipari országok felnőtt lakosságának 95 %-nál van epekő a máj eperendszerében. A májban található epekövek pedig még sokkal több betegségnek lehetnek az okozói, mint az epehólyagban lévők.

1924
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]