8 leggyakoribb téma

Amit tudnia kell a heveny és az idült epehólyag-gyulladásról

2641
HOZZÁSZÓLÁS:

Az epehólyag-gyulladás (kolecisztitisz) lehet heveny (akut) és lehet idült (krónikus).epe-epeholyag-1

Az akut epehólyag-gyulladás

A heveny legtöbbször köves epehólyagban alakul ki, az egyik kis kő nemegyszer beszorul az epehólyag vezetékébe (ductus cystikus) és az epe lefolyását lehetetlenné téve a hólyagban pangást idéz elő. Ez – mint minden pangó váladék – alkalmat ad a szervezetbe bekerülő kórokozók elszaporodására, és bakteriális eredettel kialakul a heveny gyulladás.

Érdekes módon a gyulladás először a pangó váladéktól alakul ki és sterilnek tűnik, a baktériumok megtelepedése másodlagos. Legyengült betegen a heveny gyulladás kő nélkül is előfordulhat. Maga a kő a kivezetőcsőben görcsöt provokál, a görcs a kő továbbjutását azzal is akadályozza, hogy a cső ilyenkor valósággal ráfeszül a kőre.

A beteg tűrhetetlen görcsös fájdalmat jelez a jobb bordaíve alatt. Ehhez társul a baktériumok kiváltotta lázas gyulladás, valamint a hányás. Ha mindez túlzottan heves, az epehólyag gangrénássá válhat, elhalhat. Ez –gyulladás azonnali műtét elvégzését követeli.

Az epehólyag ultrahanggal ábrázolható. Az ilyen beteget kórházban érdemes kezelni, a kezelés antibiotikum adásából, endoszkópos kőeltávolításból állhat, maga a gyulladás mérsékelhető (de az alaphelyzetet nem oldja meg) a gyulladáscsökkentő nem-szteroid szerrel történő injekciós kezelés.

A krónikus epehólyag-gyulladás

Idült epehólyag-gyulladásra jellemző a jobb bordaív alatti állandó fájdalom, egyes esetekben ismételt heveny gyulladás tüneteivel. Gyakori, hogy ilyen esetekben már a (köves) epehólyag heges, torz, zsugorodott, újabb epekő már nem képes keletkezni benne, mivel a beteg nyálkahártya a belefolyó májepét nem képes koncentrálni.

Az ilyen epehólyagnak semmilyen működése nincsen, tehát az emésztésben már szerepet nem játszik, de bármely pillanatban bajt okozhat (heveny gyulladás, átfúródás, daganat). Ezért a panaszokkal jelentkező betegből érdemes eltávolítani.

2641
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]