8 leggyakoribb téma

Az epekő általános ismérvei

1754
HOZZÁSZÓLÁS:

Az epekő az epe besűrűsödéséből keletkezik az – epehólyagban. Az epében levő különböző festékek és sók kikristályosodhatnak, különösen olyan esetben, ha az epehólyagban vagy az epeutakban gyulladásos folyamat van. Ilyenkor megváltozik az epe összetétele, és az epében – mint ahogy túltelített oldatban a belógatott cérnaszál körül kiválik az oldott anyag – az elhalt hámsejtek körül megindul az epe anyagainak lerakódása.

Az epekövek nemcsak az epehólyagban, hanem az epeutakban is kialakulhatnak.
A kő képződése lényegesen gyakoribb az epehólyagban, mivel itt nagy mennyiségű epe van, s nagyobb a koncentrálódás és a gyulladás lehetősége. Az epehólyagban levő kövek változó nagyságúak és alakúak. Néha az egész epehólyagot hatalmas kő tölti ki. Alkothatja koleszterin, epefesték, mész.

Más esetekben több kisebb kő van az epehólyagban, esetleg száz, sőt ennél is több. Ezek a kövek az egymáshoz való dörgölődés miatt kocka, gúla stb. alakúak. Az epeutakban a kivezetőutak tágasságának megfelelően kicsiny kövek találhatók.

Az epekő képződésben a hajlamnak nagy szerepe van. Női szervezetben gyakoribb, mint férfiaknál, és inkább túltápláltság függvénye. orvosok

Néha tünetek nélkül állhat fenn, máskor epeköves rohamokat okoz. A roham lényege az epehólyag vagy az epeutak epekő által kiváltott görcsös összehúzódása. A fájdalom a jobb bordaív alatt a legerősebb, innen a hátba, a jobb lapocka alá sugárzik ki.

Amennyiben a kő az epe elfolyását akadályozza, akkor az epehólyag kitágulása mellett epepangás keletkezik. Ez károsítja a máj állományát, az epének a vérbe való felszívódását és sárgaságot okoz.

Az epekő kezelése részben belgyógyászati, részben sebészi beavatkozást igényel. Az epeköves roham esetén a görcsös állapot oldására görcsoldószereket alkalmaznak. A kezelésében a diétának is jelentős szerepe van, elsősorban az epeköves rohamot követő időszakban – ilyenkor egy-két napig rost-, zsiradék-, kalóriaszegény, esetleg pépes diétára van szükség.
A rohamoktól mentes időszakokban a szigorú diéta felesleges, leginkább csak arról van szó, hogy a beteg tartózkodjék a számára epekő roham kiváltását előidéző táplálékok fogyasztásától.

Az utóbbi évek kutatásai arra utalnak, hogy a kalóriadús, zsírdús és cukrokat nagyobb mennyiségben tartalmazó táplálkozás  – egyre inkább terjed hazánkban is – epekő képződést elősegítő tényező!
A fehérjében, kalóriában gazdag, állati zsiradékokban és cukorban viszont igen szegény diéta (amelyben a szénhidrátok elsősorban keményítőből származnak) viszont kedvezőtlen körülményeket teremt az epekő képződés részére. Ha az epekövesség  gyulladással társul, a gyulladás leküzdésére különböző gyulladáscsökkentő szereket alkalmaznak. Visszatérő rohamok, gyulladások esetén helyes döntés a köves epehólyag sebészi eltávolítása.

1754
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. 2015.08.31.

    […] szövődmények kiinduló forrása lehet. Amennyiben kíváncsi az epekő általános ismérveire KATTINTSON IDE […]

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]