8 leggyakoribb téma

Az epekövek fajtái

25816
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ókori görögök az epekövet megszilárdult nedvnek tekintették, és tulajdonképpen nem álltak messze felfogásukkal az igazságtól. Az epekövek az epe alkotórészeiből kikristályosodás révén keletkeznek. Ennek megfelelően az alábbi formáit különböztetjük meg:

  • Koleszterinkövek (tiszta és kevert koleszterinkövek)
  • Pigmentkövek (az epefesték /bilirubin/ képez a kalciummal kőkristályokat, de a pigmentkövekben a szerves és szervetlen alkotórészek széles skálája is megtalálható.)

A koleszterinkövek

A nyugati országokban az epekövek 3/4-ed részét, más becslések szerint 90%-át alkotják. Képződésüket elsődlegesen az epe koleszterinnel való túltelítettsége okozza, a máj koleszterinképzésének fokozódása vagy az epe epesav-koncentrációjának csökkenése miatt, aminek következtében a koleszterin nem tud oldatban maradni, hanem kristályok formájában kiválik. canstockphoto0880467

Többnyire az epehólyag által termelt nyák fehérjéje a kalciumsókkal együtt képezi azt a magot, amely köré a kicsapódott koleszterinkristályok egymásra épülve követ alkotnak.

 Ezenkívül az epehólyag maga is hozzájárulhat a kőképződés elősegítéséhez akkor, ha összehúzódó képessége csökken, és így az epe nem tud benne időről időre megfelelőképpen felhígulni. Ilyen állapot leggyakrabban az epehólyag-vezeték elzáródása és idült gyulladása esetén szokott kialakulni.

A Pigmentkövek fajtái

a.) Fekete pigmentkövek – Főként vörösvértest-széteséssel járó betegségekben (‘hemolízis’), ezenkívül alkoholos májzsugor (májcirrózis) esetén fordulnak elő.

b.) Barna pigmentkövek – Képződésükben epepangáshoz társuló bakteriális fertőződés játszik szerepet. Egyes bél-baktériumok által termelt egyik enzim ugyanis az epefestéket (bilirubint) vízben oldhatatlan vegyületté képes alakítani.

A koleszterinkövek és általában a fekete pigmentkövek is az epehólyagban termelődnek, míg a barna pigmentkövek a fertőzött epeutakban és az epehólyagban egyaránt kialakulhatnak.

Attól függően, hogy a kő vagy a kövek hol helyezkednek el, beszélünk epehólyag-kövességről, vagy epeúti-kövességről.

25816
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]