8 leggyakoribb téma

Ismerje meg az élelmi rostok epevédő hatásait

1665
HOZZÁSZÓLÁS:

Jelentős mennyiségű tudományos adat van arra, hogy az epeköveket nagymértékben a rostszegény, finomított élelmiszerekre épülő étrendnek „köszönlretjük”. Felmérések szerint a kövek határozottan összefüggenek az úgynevezett „civilizációs” étrenddel.elelmi-rost

A finomított szénhidrátokban gazdag, rostot alig tartalmazó étrend a májban képződő epesavak mennyiségének csökkenéséhez, tehát a hólyagban felgyülemlő epe savkoncentrációjának csökkenéséhez vezet.

Az élelmi rostok epevédő hatásai

A rost másik, kőképződést gátló hatása, hogy csökkenti a dezoxikolsav felszívódását. Ez a vegyület, amelyet bélbaktériumok állítanak elő epesavakból, jelentősen csökkenti az epekoleszterin oldékonyságát.

Az élelmi rostról kimutatták, hogy egyrészt csökkenti a dezoxikolsav termelődését, másrészt megköti azt, harmadrészt elősegíti a széklettel való kiürülését, amely nagymértékben növeli az epekoleszterin oldékonyságát.

A rostban gazdag étrend a legtöbb esetben nagyon fontos a kőképződés megelőzésében és az állapot visszafordításában. Különösen a dezoxikolsavat megkötni képes rostokra kell figyelni, ezek többnyire a zöldségekben, gyümölcsökben, a pektinben, zabkorpában és guárgumiban megtalálhatók, vízoldékony rostok.

Érdekes módon a hüvelyesekben gazdag étrend a megfigyelések szerint növeli a kőképződés kockázatát, pedig a babfélékben sok a vízoldékony rost. A chileiek, a pima indiánok és más amerikai indiánok a leghajlamosabbak a koleszterintípusú kőképződésre, s mindegyikre jellemző a hüvelyesekben gazdag étrend. A hüvelyesek szaponintartalmuknál fogva nyilvánvalóan növelik az epekoleszterin arányát, ezért epekövesek számára ajánlatos csökkenteni a bab- és borsófogyasztást.

1665
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]