8 leggyakoribb téma

Veszélyben az egészségünk: epekövek a májban

3541
HOZZÁSZÓLÁS:

Képzelje el a máját, mint egy nagyvárost, házak és utak százaival. Különböző csatornák szelik át a víz-, olaj- és gázellátás biztosításához.maj1

A csatorna és szemétszállító rendszerek hulladékot takarítanak el. Az áramvezetékek energiát juttatnak a házakhoz és a vállalatokhoz. Gyárak, szállítási rendszerek és üzletek gondoskodnak a lakók napi szükségleteinek kielégítéséről. A város olyan mértékben megszervezett, hogy minden rendelkezésre áll, ami a lakosság létezéséhez szükséges. Ha a város életét egy nagyobb sztrájk, egy áramkimaradás, egy komoly terrortámadás vagy egy pusztító földrengés zavarná meg, akkor a lakosság valamennyi infrastrukturális területen megszenvedné ezt a kárt.

Májunk lenyűgöző képességei

A máj több száz különböző feladatot lát el, és testünk minden részével összeköttetésben áll.

Tápanyagok nagy mennyiségét dolgozza fel és szállítja egész nap, mellyel ellátja 60-100 trillió lakosát (a sejteket). Ugyanakkor minden sejt önmagában is olyan, mint egy mikroszkopikusan kicsi és mégis hihetetlenül bonyolult város, melyben másodpercek alatt kémiai reakciók milliárdjai zajlanak le.

Biztosítani a test minden sejtjének rendkívül különböző aktivitását: a máj megszakítás nélküli folyamatos tápanyag-szállítási és méregtelenítési munkáját feltételezi.

A vénák, csatornák és specializált sejtek összetett labirintusából álló máj olyan akadálymentességet igényel, amely lehetővé teszi az egész testben a súrlódásmentes gyártást, a problémamentes tápanyagelosztást és méregtelenítést.

A máj az a legfőbb szerv, amely felelős a testben a méregtelenítésért, feldolgozásért, átalakításért, elosztásért és a tápanyagellátás fenntartásáért. Ezen folyamatok egyike a komplex kémiai anyagok felhasítását érinti, egy másik a szintézist, legfőképp a fehérjemolekuláét.

A máj tisztítóállomásként működik, melyben semlegesítődnek a felszívódott hormonok, alkohol és gyógyszerek. Az ö feladata, hogy a biológiailag aktív összetevőket úgy változtassa meg, hogy azok lehetőleg elveszítsék káros hatásukat – ez az a folyamat, amely detoxifikációként (méregtelenítésként) ismert.

A máj véredényeiben speciális sejtek (kupfer sejtek) káros elemeket és fertőző organizmusokat kötnek meg, melyek a bélből a májba kerültek. A máj ezeknek a folyamatoknak a hulladéktermékeit az epecsatornán keresztül üríti ki.

Annak biztosítására, hogy mindez megtörténjen, a máj percenként 1,5 liter vért fogad és szűr át, és naponta 1,1-1,6 liter epét állít elő. A májban lévő epekövek, ezek a testidegen vagy a test anyagaiból előállított káros anyagok rendkívüli mértékben korlátozzák annak méregtelenítési képességeit.

Azt is megakadályozzák, hogy a máj a megfelelő mennyiségű tápanyagot a megfelelő időben a test adott szerveihez szállíthassa. Ez könnyen felboríthatja a szervezet érzékeny egyensúlyát, (homeosztázísát), és mindez a test szerveinek és szervrendszereinek hiányos működéséhez vezethet.

Az ilyen zavart egyensúly tökéletes példája egy endokrin hormon, az ösztrogén és az aldesteron magas koncentrációja a vérben. Ezek a hormonok, melyeket a nők és a férfiak állítanak elő, a megfelelő só-és vízháztartásért felelősek.

Ha nem tisztulnak ki, mivel az epecsatornák elzáródtak, a vérben lévő túlzott koncentráció feldagadást és folyadék-felhalmozódást (ödémát) okoz.

Nőknél a magas ösztrogénszint a mellrák fő okának tekinthető.

Férfiaknál ennek a hormonnak a túlzott koncentrációja a mellszövetek erős növekedéséhez vezet.

3541
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Karolina szerint:

    Szeretném tudni hány mm epekő kiüritése nem okoz problémát máj tisztitás alkalmával.Gondolok itt az epevezetékre.
    Köszönöm válaszukat.
    Legyen szép napjuk.
    Karolina

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]