8 leggyakoribb téma

Ezeket Önnek is tudnia kell az epekövekről

1677
HOZZÁSZÓLÁS:

A leggyakoribb betegségek közé tartozik az epekövesség. Az epekövek vegyi összetétele szerint megkülönböztetünkepekő1

koleszterinköveket, amelyek szinte kizárólag koleszterinből állnak,

epefestékköveket, amelyek fő alkotórésze a bilirubin, amely kalciumhoz kötődve épül be az epekőbe,

– végül vannak a kevert kövek, amelyek nagyrészt koleszterinből állnak, de kalciumot, epefestéket és egyéb, az epéből kivált alkotórészeket is tartalmaznak.

Hogyan keletkeznek az epekövek?

Keletkezési mechanizmusuk szerint a koleszterinkövek keletkezésében az játszik szerepet, hogy valamilyen ok folytán az epe koleszterinnel túltelítetté válik, és a koleszterint már nem képes oldatban tartani az epe foszfolipid- (lecitin) és epesavtartalma. Ezt a követ nyugati típusú epehólyag kövességnek is nevezzük, mert Európában és az USA-ban kialakuló betegségre jellemző.

Az epefesték– (bilirubin-) kövek keleti jellegű epekövességet jellemeznek, ez esetben a Kinában gyakori féregbetegség és baktérium okozta epeúti fertőzés következtében a bilirubin oldható, glukuronid kötésben lévő alakjáról a baktériumok enzimjei hatására a glukuronid leválik és a csupasz bilirubin elveszíti vízoldékonyságát, az epe vizes oldatából kicsapódik és követ képez.

Míg a koleszterinkövek keletkezési helye az epehólyag, ahol az epe besűrűsödik és a koleszterin kicsapódása bekövetkezik, ennek a betegségnek neve kolelitiázis, addig a pigmentkövek inkább a fertőzött epeutakban keletkeznek, egészen benn a májban lévő közepes epeutakig, ezért ezt a betegséget sokan májkövességnek-hepatolitiázisnak- is nevezik.

Ami a táplálkozást és a kőképződést illeti, az idősebb elhízott nők, a fogyókúrát oly módon tartók, hogy napjában csak 1-2 alkalommal étkeznek (reggelit vagy az ebédet kihagyják), a zsíros ételeket szeretők vannak e betegségnek leginkább kitéve. Idősebb korban a gyakorisága már elérheti a női lakosság 25%-át.

A zsírfogyasztás érthető módon magas koleszterinterhelést jelent. Egyes gyógyszerek is emelik az epeköves betegek számát, így bizonyos fogamzásgátlók szedése vagy egyes olyan szerek, amelyek révén a vérben a koleszterinszint csökken ugyan, de nő ennek az anyagnak az epével történő kiválasztása.

A vékonybél végső szakaszának betegsége azért növeli az epekő kialakulásának gyakoriságát, mert normális körülmények között ott történik a bélbe került epesavak visszaszívódása. Ha ez a terület beteg, kevesebb epesav áll a szervezet rendelkezésére.

Ugyanakkor viszont, ha az epesavakat akár gyógyszerrel, akár rostbő táplálékkal nem engedjük visszaszívódni, a szervezet kényszerítve lesz éppen a koleszterinből újabb epesavakat előállítani, ezzel a vér koleszterintartalmát mérsékelni.

A napi egy-két alkalommal történő étkezés epekövet elősegítő hatása érthető, hiszen az epehólyag kiürüléséhez az étkezés kapcsán bekövetkező reflex szükséges. Ha nincsen étkezés, akkor az epehólyagban lévő besűrűsödött epe tovább sűrűsödik és pang.

Amíg a pigmentkövek és a kevert kövek megelőzésében az epehólyag és az epeutak fertőző csiramentességét kell elérnünk és ebben a táplálkozásnak alig lehet szerepe (inkább csak annyi, hogy a gyakori kis étkezések segítenek az epehólyag és az epeutak gyakori kiürítésében).

Hogyan előzhetjük meg az epeköveket?

Az epekövesség megelőzésében a testsúly normális szintre csökkentése, a zsírszegény, de telítetlen zsírsavat tartalmazó étrend, a gyakori étkezések, a széklet rendezése, az étrend bőségesebb rosttartalma játszik szerepet.

Ha már viszont az epekövesség fennáll, akkor a görcsrohamok elkerülése az étrendi megszabás feladata. A zsírok hatására az epehólyag összehúzódik, a benne lévő kövek a szűk nyaki, vagy csatornái részbe vándorolnak, és abból a hólyag görcsös összehúzódása igyekszik ezeket kipréselni.

Egy-két nagy kő nem képes a kivezető csatornába bekerülni, ezek görcsrohamot nem is provokálnak. A baj az, hogy ha kő van a hólyagban, akkor bizonnyal újabb és kisebb kövek is képződnek, amelyek már panaszokat fognak okozni.

Zsírszegény étrendet írnak elő, de nem kívánják az epehólyagot mozdulatlanná téve a kőképződést elősegíteni, tehát az étkezések számát inkább szaporítják. Igazán a követ étrendi kezeléssel sem eltávolítani, sem feloldani nem lehet. A diéta csak kismértékben segít a betegen.

Az epekő időzített bomba, amely lehetséges, hogy soha nem robban fel, de ha baj van, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

1677
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]