8 leggyakoribb téma

Mik lehetnek a hasnyálmirigy megbetegedések okai?

2387
HOZZÁSZÓLÁS:

A hasnyálmirigy egy kicsi mirigy, melynek “feje” a patkóbélben van.hasnyalmirigy2

A hasnyálmirigy fő csatornája egyesül az epének a májból és az epehólyagból kivezető csatornájával, az epevezeték úgynevezett ampullájában. Az ampulla összekapcsolódik a patkóbéllel, annak közepén.

A hasnyálmirigy feladatai

A hasnyálmirigy az inzulin és glukagon hormonok mellett még egy szénhidrátot, fehérjét és zsírt bontó enzimeket tartalmazó anyagot is előállít. Ha a savas béltartalom eléri a patkóbelet, akkor az összekeveredik ezzel a folyadékkal és az epével. Ezzel létrejön az a sav-bázis egyensúly (pH-érték), amelyben a hasnyálmirigy enzimei a leghatékonyabbak (a hasnyálmirigy váladéka és az epe lúgosak).

Az epekövek hátrányos hatásai

A májban és az epehólyagban felhalmozódó epekövek lecsökkentik az epekiválasztást a normális mennyiségű napi 1,6 literről mindössze az egy csészényi vagy annál is kisebb mennyiségre. Az emésztést ez nagymértékben megzavarja, különösen akkor, ha nagy a zsírfogyasztás.

Ennek az a következménye, hogy a pH-érték túlságosan alacsony marad és a hasnyálmirigy valamint a vékonybél enzimei nem tudják elvégezni a munkájukat. Az ételt tehát csak részben emésztjük meg. A rosszul megemésztett, a gyomor sósavával átitatott táplálék nagyon ingerlő és mérgező hatással lehet a belek egészére.

Ha egy epekő az epehólyagból az ampullába kerül, ahol az epecsatorna és a hasnyálmirigy csatornája összetalálkoznak, a hasnyálmirigy nem tud kiáramlani és az epe a hasnyálmirigybe ömlik.

Ennek következtében a hasnyálmirigy fehérjebontó enzimei, amelyek normális esetben csak a patkóbélben tevékenyek, a hasnyálmirigyben is aktívakká válnak. Ezek az enzimek elkezdik a hasnyálmirigy részeinek emésztését, amely gyulladásokhoz, gennyesedéshez és helyi trombózishoz vezet. Ezt az állapotot hasnyálmirigy-gyulladásnak nevezzük.

Az ampullát elzáró epekövek baktériumokat, vírusokat és méreganyagokat szabadítanak fel, amelyek további károkat okoznak a hasnyálmirigyben és végezetül rosszindulatú daganatok alakulnak ki. A daganatok többnyire a hasnyálmirigy fején keletkeznek, ahol akadályozzák az epe és a hasnyálmirigy áramlását. Ezt az állapotot gyakran kíséri sárgaság.

2387
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]