8 leggyakoribb téma

Hogyan előzhetjük meg az epeköveket természetesen?

1698
HOZZÁSZÓLÁS:

Az epe alacsony lecitintartalma sok embernél okozhat problémát. Ugyanis míg ötven epesó micella (zsírcseppecske) kell ahhoz, hogy körbezárjon egyetlen koleszterinmolekulát, ezt mindössze hét vegyes, epesó/foszfolipid micella is el tudja végezni.epekő

A tanulmányok szerint mindössze 100 mg lecitin naponta háromszor megnöveli az epe lecitintartalmát, míg nagyobb dózisok (egészen 10 g-ig) még nagyobb növekedést idéznek elő. Ez fontos, mert a nagyobb lecitinszint az epében általában megnöveli a koleszterin oldékonyságát. Ugyanakkor csak lecitin-pótlással nem sikerült oldani a meglévő köveket.

Tápanyaghiány

Állatkísérletekben akár az E-vitamin, akár a C-vitamin hiánya epeköveket okozott. C-vitamin pótlólagos szedése (napi 2000 mg) bizonyítottan jó hatással van az epe összetételére, és csökkenti a koleszterines kövek képződését.

Olívaolaj

Az epekövek elleni népszerű gyógymód az úgynevezett „olívaolajos májöblités”. Többféle módon alkalmazható; például meg lehet inni reggelente egy csésze finomítatlan (szűz) olívaolajat két citrom levével pár napon át. Sokan számoltak be arról, hogy hatalmas kövektől szabadultak meg, amíg ezt a „májöblitést” folytatták. Ugyanakkor az, amit kőnek képzeltek, valójában ásványok, olíva és citrom elszappanosított, lágy elegye, amely a bélrendszerben képződött.

Az olívás májöblítés valószínűleg több okból sem jó az epeköveseknek. Először is a nagy mennyiségű olaj hatására az epevezetékek összehúzódnak, ami elősegítheti, hogy egy kő elzárja a vezetéket. Ez egyrészt epehólyag-gyulladást okozhat, amely életveszélyes, azonnali műtétet igénylő állapot.

Másodszor: az olívaolaj fő összetevője, az olajsav, az epehólyag koleszterintartalmának megnövelésével fokozta a kőképződést nyulakkal és patkányokkal végzett kísérletekben. Bár ezt a hatást embereken még nem figyelték meg, az állatkísérletek azt sugallják, hogy hólyagpanaszok esetén nem tanácsos kúraként olajos májöblítést végezni. Ez nem jelenti azt, hogy ez a módszer hatástalan a máj méregtelenítésére, csupán nem javasolt az epekövesek számára.

Halolajok

Bár klinikai tanulmányok még nem születtek e témában, néhány érdekes állatkísérlet szerint a halolaj, táplálékkiegészítőként hasznos lehet. Egy vizsgálatban például 21 afrikai zöldmajom révén összehasonlították a disznózsírban dús és a halolajat használó étrend hatását. Az egyik csoportnak 0,8 mg koleszterin/kcal és 42% zsiradéktartalmú ételt adtak, a zsiradékon belül a disznózsír aránya 50% volt. A másik csoport, hasonló élelmet kapott, csak éppen a disznózsírt halolajjal helyettesítették.

Két-három év múlva a szövettani eredmények azt mutatták, hogy a zsírt kapó állatok 67%-ában koleszterines epekövek fejlődtek ki, míg a halolajos csoportban ez a szám csak 22% volt. A második csoport epéjében sokkal több lecitint találtak, mint a zsírral tápláltakéban.

Egy újabb keletű tanulmány, amely prérikutyákat és az emberi étrendhez jobban hasonlító étrendet alkalmazott, hasonló eredményekre jutott. 12 állat kapott standard kontrolldiétát, míg 16 állat 1,2%-ban koleszterint tartalmazót.

Mindkét csoportban az állatok fele kapott napi 200 mg/kg halolajat. 14 nap után a halolajos csoportban megállt a kőképződés, ugyanakkor jelentősen csökkent az epe kalcium és összfehérje szintje. Ez a védő hatás a foszfolipid-koleszterin hólyagocskák egyensúlya növekedésének tulajdonítható.

1698
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]