8 leggyakoribb téma

Hogyan jöhetnek létre az epekövek, és milyen negatív hatásaik vannak?

1807
HOZZÁSZÓLÁS:

A máj epét állít elő, mely két egymással összeköttetésben lévő csatornán át folyik ki. A közös szakasz 3,8 cm, amiben az epehólyagból kivezető csatorna végződik. Mielőtt az epe a közös epecsatornán át a bélhez érne, át kell folynia az epehólyagon.epeko3

Az epe körforgása

Az epehólyag egy körte formájú zacskó, amely kiemelkedik az epecsatornából. A máj hátsó oldalán fekszik. Egy normál epehólyagnak kb. 60 ml a befogadóképessége. Az epehólyagban lévő epe ugyanakkor már nem ugyanolyan, mint amilyen elhagyta a májat. Az epehólyagban a sóknak és a víznek olyan erős felszívása történik, amely az ott lévő eredeti folyadékmennyiséget akár az egy tizedére is lecsökkentheti.

Mivel az epesók nem szívódnak fel, ez azt jelenti, hogy koncentrációjuk tízszeresére nő. Az epe nyákkal is keveredik, amely nehezen folyóvá, nyúlós állagúvá teszi. Magas koncentrációja teszi alkalmassá arra, hogy hatékony emésztőnedvként működjön.

Ha savas étel és a gyomorból kikerült fehérjetartalmú anyagok kerülnek a patkóbélbe, az epehólyag erős falai összehúzódnak és epét löknek ki. Ez a teljesítmény nagyon zsíros ételek esetén még tovább emelkedik. Az epesók emulgeálják a zsírt, lehetővé teszik azok felszívódását a vékonybélben és ezzel megkönnyítik az emésztést.

Amíg az emulgeált zsír a bélben történő felszívásra hátramarad, az epesók végigvándorolnak a beleken. A sók legnagyobb részét a vékonybél legutolsó szakasza visszaszívja és visszaszállítja a májba. A vissza nem szívódott epesók és festékek (bilirubin) a székletet festik meg. Az epefestékek hiányában a széklet világos lesz.

A felszívódott bilirubint a máj ismét megköti (konjugálja) és az epével újra a bélbe jut. Ez az epe körforgása a szervezetben. (Megjegyzés: a belekben lévő elzáródások jelentősen lecsökkentik a normális epetermeléshez és zsírfelbontáshoz szükséges epesók mennyiségét).

Hogyan jöhetnek létre az epekövek?

Az epekövek főként koleszterinből vagy kalciumból vagy pigmentekből állnak, mint a bilirubin. Ezekből a leggyakoribb alkotóelem a koleszterin, noha sok kő vegyes összetételű. A koleszterinen, kálciumon vagy pigmenteken kívül tartalmazhatnak még epesókat, vizet és nyákot, valamint toxinokat, baktériumokat és néha elpusztult parazitákat is.

Egy tipikus kő nagyjából 8 évig nő az epehólyagban, mielőtt tüneteket mutat. A legnagyobb kövek többnyire meszesek, melyek a röntgen- és ultrahangos készülékekkel könnyen beazonosíthatók. Az epehólyagban lévő epekövek 85 százalékának kb. 2 cm-es átmérője van, de vannak, amelyek akár 6 cm átmérőjűek is lehetnek.

Ha egy epekő kicsúszik az epehólyagból és az epecsatornában vagy a közös epeúton beszorul, az epecsatorna erősen és görcsösen összerándul. Ez az összerándulás segíti a kő továbbhaladását. Mindez erős fájdalommal jár, melyet epefelfúvódásnak és epehólyag-tágulásnak neveznek.

Ha az epehólyag is tele van kövekkel, akkor szintén hirtelen görcsök és fájdalmas rándulások kísérik. Az epekövek az epehólyag, az epehólyag-vezeték és a közös epecsatorna belső falának ingerlését, gyulladását válthatják ki. Ezt az állapotot kolecititisként (epehólyag-gyulladásként) ismerik. Ehhez még társulhat egy fertőzés is. Nem ritka ugyanakkor az epehólyag és a patkóbél, illetve a vastagbél közötti szövetek gennyesedése fisztulák (sipolyok) kialakulásával vagy rostos összetapadásokkal.

Az epehólyag megbetegedések eredete általánosságban a májban van. Ha az epekövek és végeredményben a szálkás szövetek eldeformálják a májlebenykék struktúráját, megnő a kapuérben a vérnyomás. Ennek következménye a nyelőcső vénáinak kitágulása (oesophaus varix), majd a hasüregben izzadmány kialakulása.

Ha az epehólyag csatornája nem tisztul meg kielégítően a salakanyagoktól, az epehólyag szöveteiben savas salakanyag-felhalmozódás jön létre. Ez befolyásolja az epehólyag működését. Az epekövek kialakulása innentől kezdve már csak idő kérdése.

1807
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]