8 leggyakoribb téma

Milyen húsok és húskészítmények fogyaszthatóak epebetegen?

1645
HOZZÁSZÓLÁS:

Húsok, húskészítmények széles körét képezik élelmiszereinknek. Összetételükre a teljes értékű fehérje és a zsírtartalom jellemző. E két tápanyag jelenléte rendszerint fordítottan arányos az adott termékben. Minél magasabb a zsírtartalom, annál kevesebb az értékes fehérje.hús1

Az egyes állatok húsának zsírtartalma húsrészek szerint változó, de általában legmagasabb a zsírtartalma a sertésnek, hízott baromfinak és a marha egyes részeinek. Zsírban szegényebbek a borjú, a pulyka, a csirke és egyes halak: busa, amur, fogas stb.

Milyen húsokat ehetnek az epebetegek?

A húskészítmények számtalan változatának fogyaszthatóságát a zsírtartalom és fűszerezettség határozza meg. Sajnos a hagyományos magyar húskészítmények – kolbász, disznósajt, hurka, téliszalámi stb. – nem csak magas zsírtartalmuk, de fűszerezettségük miatt is kerülendők az epebetegek számára.

A gépsonka, a tavaszi felvágott, a pácolt karaj, a baromfiból készült termékek egy része – ha nem túl fűszeresek – vékonyan felszeletelve, mert így könnyebben emészthető, helyet kapnak az epebeteg étrendjében is.

Tudnunk kell azt is, hogy a húsok, húskészítmények zsírtartalmuk mellett jelenős mennyiségű koleszterint is tartalmaznak, különösen a belsőségek (máj, tüdő, vese, velő stb.) magas koleszterintartalmával kell számolni.

A zsiradékok fokozott figyelmet érdemelnek az epebetegek étrendjének összeállításakor. Az állati eredetű zsírok és a növényi eredetű olaj zsírtartalma szinte azonos. Zsíremésztési zavar esetén mindkettő mennyiségi megszorítása indokolt (60 g/nap).

Magas zsírtartalmuk miatt kerülje az epebeteg a különböző szalonnák és a tepertő fogyasztását. Különösen veszélyes a frissen sült szalonna, tepertő és egyéb zsíros húsétel, a túlhevített zsiradék, és a sütéshez már használt zsírok újrafelhasználása az ételkészítés során.

Ételkészítéshez elsősorban növényi olajat javasolunk, melyet lehetőség szerint hidegen tegyünk az ételhez. Különösen fontosak a szervezet számára a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó hidegen sajtolt napraforgó-, szója-, tökmag- és kukoricacsíra olaj.

A növényi eredetű zsírok nem tartalmaznak koleszterint. Ez az előnye a margarinnak is a vajjal szemben. Ma már igen sokféle csökkentett zsírtartalmú margarint gyártanak, amellyel az epebeteg vékonyan megkenheti a kenyerét, de használhatja ételkészítésre is, az ismertetett feltételek mellett.

1645
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]