8 leggyakoribb téma

Miért fontos az epebetegeknek a rendszeres, gyakori étkezés?

1555
HOZZÁSZÓLÁS:

A rendszeres, gyakori kis étkezések betartása az egyik legnehezebb feladat rohanó világunkban. Pedig talán ez a legfontosabb a diéta előírásai között. Már a ókori görögök is a „diéta” alatt nemcsak étkezést, hanem élfresh vegetablesetmódot, az egész szervezetre kiterjedő ápolást értettek. Gondoljuk csak meg: mértéktartó, tudatos életvitellel – és ezen belül megfelelő táplálkozással – kivédhetjük a rendkívül fájdalmas epegörcsöket, esetleg elkerülhetjük a műtétet, és számos egyéb betegség megelőzéséhez is hozzájárulhatunk.

A rendszeres, gyakori kis étkezésekkel elejét vehetjük az epehólyag drasztikus összehúzódásának, amely számos kóros folyamat kiindulópontja; az epehólyagból kisebb kövek az epevezetékbe kerülhetnek, görcsös, gyulladásos folyamatok jöhetnek létre. Ugyanakkor a rendszeres, gyakori és kismértékű epefolyadék ürítés révén megelőzhető az epepangás, a túltelítődés és az ebből következő kőképződés.

A mértéktartó fűszerezés

A mértéktartó fűszerezés szükséges az egészséges táplálkozáshoz, de az epebetegeknél a fűszerek aromaanyagai – a különböző’ illóolajok – egyénileg más-más hatást válthatnak ki. A betegek többségénél panaszokat okoz a csípős paprika, a bors, a chilli, a hagyma, a torma, de előfordul, hogy valaki pl. a majoránnát, a vaníliát, esetleg a szegfűszeget vagy az illóolajban gazdag zöld fűszernövényeket (zöldpetrezselyem, zeller stb.) nem bírja.

A fűszerek kiválasztását, mennyiségét és felhasználásának módját elsősorban az egyéni tűrőképesség határozza meg.

A beteg egyéni tűrőképessége

  • az ételek összetevőire (élelmianyagokra, élelmiszerekre),
  • a konyhatechnikai eljárásokra,
  • valamint az ételekre vonatkozhat.

Arra kell törekedni, hogy az epebeteg is minél változatosabban étkezzen. Étrendje lehetőség szerint ne térjen el a család által fogyasztott ételektől, ami azt is jelenti, hogy leghelyesebb, ha az egész család étkezésére jellemző a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás.

A különböző nyersanyagokkal, ételekkel szembeni egyéni tűrőképességét mindenki megfigyelheti saját magán. Segítséget nyújthat ehhez egy étkezési napló, amelyben napról-napra feljegyzi a fogyasztott ételeket és állapotváltozásait.

Ezzel a követéses módszerrel, ha gondosan végezzük, hamarosan kitapasztalhatjuk, hogy mit, mennyit és milyen módon elkészítve fogyaszthatunk, és mi az, amit étrendünkből ki kell hagyni.

1555
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]