8 leggyakoribb téma

Miért rendkívül veszélyesek az epekövek a májra?

2134
HOZZÁSZÓLÁS:

A máj a szervezet legnagyobb mirigye. Súlya eléri az 1,5 kg-ot, a bordák mögött, a rekeszizom jobb felső részénél található és a test majdnem teljes szélességében elnyúlik. Több száz különböző feladatával a legösszetettebb és legaktívabb szerve a testnek.maj11

Mivel a máj a felelős az életfontosságú „üzemanyag-ellátásért” (pl. a tápanyagokért és energiáért) azok feldolgozásáért, átalakításáért, elosztásáért és fenntartásáért, az ezt negatívan befolyásoló folyamatoknak nagyon súlyos és káros következménye lehet a máj egészségére és a szervezet egészére.

A legsúlyosabb kárt az epekövek és a mérgező anyagok (alkohol, vegyszerek, stb.) okozzák. A koleszterintermelés mellett, mely a sejtek (sejtfal), hormonok (pl. nemi hormonok) és az epe jelentős építőköve, a máj hormonokat és proteineket is állít elő, amelyek befolyásolják a szervezet működésének, növekedésének és gyógyulásának minőségét.

A máj új aminosavakat is állít elő, melyeket fehérjékké (proteinekké) alakít át. Ezek a proteinek a sejtek, a hormonok, a neurotranszmitterek, a gének, stb. legfontosabb építőanyagai. A máj további fontos funkciója az elöregedett, elhasznált sejtek eltakarítása, a vas újrahasznosítása és a vitaminok és tápanyagok tárolása.

Miért veszélyesek az epekövek?

Az epekövek veszélyeztetik ezeket az életfontosságú folyamatokat. A máj lebontja a vérben az alkoholt, de méregteleníti is a káros anyagokat, baktériumokat, parazitákat és a kémiai anyagok bizonyos részeit. Speciális enzimeket vet be, amelyek a mérgeket és salakanyagokat olyan anyagokká alakítják át, melyek aztán veszélytelenül kiszállíthatóak a testből.

A máj perenként 1,5 liter vért szűr meg. A legtöbb kiszűrt méreg az epeváladékkal távozik a májból. Az epekövek, amelyek elzárják az epecsatornákat, a májban magas méregkoneócentrációt idéznek elő és végezetül májmegbetegedéseket okozhatnak.

Ez a folyamat a szintetikus gyógyszerek szedésével még tovább súlyosbodik, mivel normális esetben azokat is a máj bontja le. Az epekövek megakadályozzák a máj megtisztulását ezektől a gyógyszerektől: károsító „túladagolás” jön létre, még akkor is, ha az előírt adagot betartják. Ez azt is jelenti, hogy a máj veszélyben van az éppen feldolgozás alatt lévő gyógyszerek lebomló anyagai miatt.

A nem kellőképpen méregtelenített alkohol szintén ugyanilyen problémákat idézhet elő. A máj megbetegedése nagyon gyakran az epekövek epecsatornát elzáró léte miatt jön létre. A kövek eldeformálják a májlebenyek struktúráját, amelyek a máj fő egységei (több mint 50.000 ilyen egység van a májban).

Ezeknek a lebenykéknek és sejtjeiknek egyre lassúbbá válik a véráramlása. Ugyanakkor a máj sejteknek is korlátozniuk kell az epetermelést. Károsodnak az idegek. Végezetül a hosszantartó „légszomj” károsítja és tönkre teszi a májsejteket és a lebenykéket. A károsodott sejtek helyén rostos szövet alakul ki, amely további elzáródásokhoz és a máj véredényeinek megnövekedett nyomásához vezet. Ha a máj sejtek regenerációja nem tud lépést tartani azok károsodásával, akkor májcirrózisról beszélünk. A májcirrózis többnyire halálos kimenetelű.

Májelhalás akkor lép fel, ha olyan sok májsejt károsodik, hogy a megmaradottak a szerv különböző feladatait már nem képesek ellátni. A májelhalás kihatásaiba beletartozik a szédülés, a zavarodottság, a kezek remegése, a leeső vércukorszint, a fertőzések, a veseelégtelenség és ödémák, az alvadás nélküli vérzés, kóma és a halál.

Ugyanakkor fenomenális a máj regenerálódási képessége. Ha megtisztul az epekövektől és megszűnik az alkohol- és gyógyszerfogyasztás, nem maradnak tartós nyomai, akkor sem, ha a májsejtek többsége károsodott a betegség miatt.

Ha a májsejtek újraképződnek, az utána már rendezett formában történik, amely lehetővé teszi a normális működést. Ez azért lehetséges, mert májelégtelenség esetén (ellentétben a májcirrózissal) a máj alapstruktúráján nem történt jelentős változás.

Akut hepatitis akkor lép fel, ha májsejtek egész csoportja hal el. Az epekövek óriási mennyiségű vírust tartalmaznak, melyek megtámadják a májsejteket, megfertőzik őket és degenerációkat okozhatnak. Ha az epekövek száma és nagysága megnő, egyre több sejt fertőződik meg és hal el, egész lebenyek omlanak össze és a véredények elkezdenek deformálódni.

Ez befolyásolja a megmaradt máj sejtek vérkeringését. A károsodás mértéke a májban és annak összteljesítménye lényegileg a máj és az epehólyag kövekkel való telítettségének mértékétől függ. A májrák csak a máj és az epehólyag többéves, folyamatos elzáródottsága után következik be. Ez vonatkozik a májban lévő másodlagos daganatokra is, melyek a gyomor-bél traktusban, a tüdőkben vagy a mellben lévő elsődleges daganatokból származnak.

2134
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]