8 leggyakoribb téma

Milyen legyen az étrend zsírtartalma epebetegség esetén?

1609
HOZZÁSZÓLÁS:

Az étrend zsírtartalmának csökkentését az teszi szükségessé, hogy az epehólyagot leginkább a táplálékban lévő zsiradék ingerli összehúzódásra. Általában napi 40-60 g zsír fogyasztásáig panaszmentes az epebeteg.zsir

A hazai lakosság átlagos zsírfogyasztása azonban igen magas: a napi 120-150 g-ot is meghaladja. (Az egészséges táplálkozás irányelvei mintegy 80 g-ban határozzák meg az étrend zsírtartalmát.) A zsírok túlzott csökkentése sem helyes, hiszen akkor az ételek íztelenek lesznek és a betegek kevésbé tartják be a diétás előírásokat. A megfelelő zsírmennyiség szükséges a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásához, és a szervezetben lejátszódó különböző élettani folyamatokhoz is.

A túlzott zsírszegénység ellenkező hatást is kifejthet azzal, hogy alig jelent ingert az epehólyag számára, az összehúzódás elmaradása pedig epepangáshoz, koleszterin-telítettséghez, esetleg újabb kövek kialakulásához vezethet.

Hogyan étkezzünk helyesen epebetegként?

A zsírszegény étrend összeállításánál az összzsiradék számít, az étolaj éppen úgy, mint a húsokban, tejtermékekben lévő rejtett zsiradék. Fontos, hogy a gyakori kis étkezéseken belül lehetőleg egyenletesen osszuk el a rendelkezésre álló zsírmennyiséget.

Rengeteget számít, hogy a zsírt az ételkészítés során hogyan használjuk fel. Általában a hevített zsiradékok (az étolaj is!) és a bennük készült ételek váltanak ki panaszt. Ezért elsősorban melegen, de hidegen sem ajánlatos a fogyasztásuk. Ilyenek a forró zsiradékban sütött húsok (pl.: rántott hús) és egyéb ételek (pl.: sült burgonya, fánk, lángos, rántott sajt, rántott tök, bundáskenyér stb.), a magas zsírtartalmú ételek sütve (pl.: sült szalonna, tepertő, sült kolbász, hurka stb.), a zsiradék felhasználásával készült tészták (pl. omlós, hajtogatott vajastészták stb.). Ezek – főleg melegen fogyasztva – még panaszmentes időszakban is görcsöt válthatnak ki.

Ugyancsak panaszt okozhat a majonéz (tojás + olaj + tejfól), a tejfölös ételek (pl. rakott burgonya, tejfölös mártások, főzelékek stb.) a tejszínes és vajkrémes sütemények stb.

Halmozottan veszélyesek a zsíron hevített hagymás, paprikás, tejfölös ételek (pl. a tejfölös paprikások, székelykáposzta, töltöttkáposzta stb.). Hozzá kell azonban tenni, hogy a felsorolt ételek gyakran azért váltanak ki panaszt, mert a magyaros konyha hagyományainak megfelelően túlságosan zsírosak, és a belőlük elfogyasztott mennyiség is messze meghaladja a mértéktartó étkezés fogalmát.

1609
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]