8 leggyakoribb téma

Milyen tüneteket okozhat az epehólyag-kövesség?

1690
HOZZÁSZÓLÁS:

Az epehólyagkövek az esetek 2/3-ában nem okoznak panaszt, ilyenkor ún. néma kövekről beszélünk. (A néma kövességre egyéb okból végzett hasi ultrahang vagy egyéb képalkotó diagnosztikus vizsgálat, esetleg boncolás mellékleleteként szokott fény derülni.)epekő2

Típusos epeköves tünetek

Epekőbetegségről panaszt okozó epekövesség esetén beszélünk. Az epekőbetegség legtípusosabb tünetének az epegörcsroham (epekőkólika) tartható. A kőnek az epehólyag-vezetékbe (cysticus vezetékbe) ékelődése szokta kiváltani, többnyire néhány órával az étkezés után, és gyakran éjszaka jelentkezik.

Hirtelen kezdődő, jobb bordaív alatti, a jobb lapockatájra, vállba vagy a lapockák közé a hátba sugárzó görcsös fájdalom jellemzi, gyakran hányinger, hányás kíséri.

A fájdalom fokozatosan, kb. 15 perc alatt éri el a maximumát és nagyon kínzó, néha csillapíthatatlannak tűnő tud lenni. Ha a kő az epehólyag-vezetéken (cysticus vezetéken) vezetéken át bejut a közös epevezetékbe, epeúti elzáródás tüneteként sárgaságot hozhat létre.

Amennyiben a kő a Vater-papilla területénél akad el, emellett hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat, mert ilyenkor mindkét ide torkolló vezeték elzáródhat.

Bizonytalan epeköves tünetek

Az epehólyagkő okozhat ezenkívül nagyobb vagy zsíros étkezést követően bizonytalan, tompa fájdalmat a jobb bordaív alatt vagy a has középső felső tájékán, teltségérzést, puffadást, émelygést, hányingert. E tünetek azonban nem típusosak epekövességre, hiszen azokat számos egyéb betegség is előidézheti.

Az epehólyagkő kimutatása

Ultrahangvizsgálattal az epehólyag-kövesség rendszerint viszonylag nagy biztonsággal (az esetek 95-98%-ában) kimutatható.

Típusos epekőkólika esetén az ultrahangkép alapján az epekőbetegség diagnózisa nagy valószínűséggel felállítható. Egyéb, bizonytalan jellegű panaszok esetén azonban nem szabad a panaszokat azonnal összefüggésbe hozni a kimutatott epehólyag-kövességgel, hanem ilyenkor mindig gondos kivizsgálás szükséges egyéb hasi szervek betegségének kizárására vagy éppen tisztázására.

Enélkül, a csupán ultrahangvizsgálati lelet alapján végzett műtéti epehólyag-eltávolítás után ugyanis nem biztos, hogy megszűnnek a panaszok, és késedelmet szenvedhet a valódi – esetleg egy rosszindulatú – betegség felismerése is.

1690
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]