8 leggyakoribb téma

Mit kell tudni a heveny epehólyag-gyulladásról?

2703
HOZZÁSZÓLÁS:

Az epehólyag egyfajta tartály, amely képes az étkezéseken kívül is a máj által kiválasztott epe koncentrálására és tárolására. Egy erős záróizom akadályozza meg, hogy az epe beleömöljön a bélbe.

epeholyag

Az epehólyag-gyulladás leggyakrabban az epe túlkoncentrációnak, túl sok koleszterin okozta kőképződésnek (kövek) tulajdonítható egy merev vagy torzult hólyagban. Többnyire a túl zsíros táplálék és az örökletes tényezők jelentik az okot.

Valójában az epekő igen gyakran előfordul (a népesség 10-20 %-ánál, főként a nőknél), és gyakorisága csak növekszik a kor előrehaladtával. A betegek nagyon gyakran hosszú évekig igen jól tűrik.

Azonban a „lusta” hólyagnak vagy az epevezetékek elzáródásának köszönhető epe pangása, a hólyag (kólibacilusos, streptococcusos, stafilococcusos stb.) vagy akár az összes epevezeték mikrobás fertőzését vonhatja maga után; ekkor már nagyon súlyos epevezeték-gyulladásról van szó. A főként felnőtt korú fiatalt érintő epehólyag-gyulladás, egy epekőképződés súlyosbodását jelenti.

Árulkodó tünetei

A fájdalom lehet egy tipikus epegörcs, vagy jelentkezhet  enyhébb formában, émelygésekkel, puffadásokkal, emésztési zavarokkal és bélgázokkal.

A láz és hidegrázás megjelenése mikrobás fertőzésre utal.

Mit keli tenni?

[divider]Minden esetben hívjunk sürgősen orvost[/divider], még ha a tünetek mérsékeltek is és különösen, ha az illetőnek epeköve van, vagy ha már hasonló esetek előfordultak fájdalommal, lázzal és hidegrázással. Az orvosra várva ne adjunk se gyógyszert, se táplálékot, se innivalót.

Diagnózis és orvosi kezelés

Az orvos azzal kezdi, hogy kizárja egy másik fertőzés lehetőségét: vastagbélgyulladás, gyomorhurut, perforált fekély, vakbélgyulladás stb.

Megkeresi a sárgaság és a fájdalom, az eltömítődés vagy a védekezés (izommerevség) kiindulási pontját a hólyag szintjén; a hólyag néha tágult és kitapintható.

Sürgős kórházi beutalást kér a kövek (röntgen, ultrahang), vagy fertőzés (vérvizsgálat a nagyfokú fehérvérsejt-szaporulat vagy fehérvérsejtek kimutatásához) felkutatása érdekében.

A sebésznek néha sürgős operációt kell végrehajtania a begyulladt vagy fertőzött hólyag kivételéhez, illetve néha az epevezetékek felszabadításához. Egy megrepedt hólyag körüli tályogot kötelezően le kell csapolni.

Magas láz esetén, néhány órával vagy néhány nappal az operáció előtt, szabályos antibiotikumos kezelést kell adni, a gyulladás „lehűtése” érdekében, és hogy hidegen lehessen operálni az epehólyagot. A hólyag fertőzött részének levágásáról vagy az epehólyag eltávolításáról van ilyenkor szó.

2703
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]