8 leggyakoribb téma

Mit takar az epekőbetegség belgyógyászati kezelése?

1762
HOZZÁSZÓLÁS:

Kísérő betegség vagy idős kor okozta fokozott műtéti kockázat esetén az epekő belgyógyászati kezelését lehetőségeit kell előtérbe helyezni.epeko5

Az epekő belgyógyászati kezelése

  • A diétás kezelés célja, hogy csökkentsék az olyan fokú epehólyag-összehúzódás létrejöttét, amely a kő epevezetékbe történő beszorulásához vezethet.
  • A belgyógyászati kezelés egyéb lehetőségeiként az epekőoldás és a kőzúzás jöhet számításba. Előbbinek két formája ismert, a gyógyszeres kőoldás szájon át szedett tabletta segítségével, és a közvetlen kőoldás az epehólyagba vezetett katéteren át bejuttatott oldószerrel.
  • A gyógyszeres kőoldás epesavkészítménnyel (urzodeo-xikólsav) történik, mely során az epeösszetevők megváltozott arányának helyreállításával próbálják a kőképződés folyamatát visszafordítani. Ennek megfelelően eleve csak a tiszta koleszterinkövek esetén van az oldásra esély. A módszer alkalmazhatósága emellett számos egyéb feltételhez kötött, melyeknek a panasszal rendelkező epeköves betegeknek csak mintegy 7%-a felel meg.

A kezelés időtartama a kövek nagyságától függően három hónaptól két évig is eltarthat, és eleve csak folyamatos, naponkénti gyógyszerszedés esetén várható tőle hatás.

A gyógyszert esténként kell bevenni, mert éjszaka tudja leginkább kifejteni hatását, amikor az epeürülés szünetel. A módszer az orvosi gyakorlatban nem terjedt el, részben költségessége miatt, főként pedig azért, mert a feloldott kövek az esetek többségében a kezelés abbahagyása után újraképződnek.

A közvetlen kőoldásra a májon át ultrahang- vagy CT-ellenőrzés mellett az epehólyagba vezetett katéteren át bejuttatott oldószer szolgál. A kőoldás ezzel az eljárással csak napokat vesz igénybe, azonban számos mellékhatással és szövődménnyel kell számolni.

Emellett a kövek e módszer alkalmazása esetén is újraképződhetnek. Mindezen hátrányok miatt a közvetlen kőoldást ma már gyakorlatilag nem alkalmazzák.

Ugyanígy nem váltotta be a kezdetben hozzáfűzött reményeket a külső lökéshullám (ESWL) kezeléssel végzett kőzúzás sem. A módszer eleve csak az epehólyagkövek 20-30%-ának kezelésére alkalmas, mindemellett szövődményekkel (epekólika, hasnyálmirigy-gyulladás, bevérzések) kell számolni, és az eljárást minden esetben gyógyszeres kőoldással kell kombinálni, hogy az összezúzott kődarabkák feloldódjanak.

1762
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]