8 leggyakoribb téma

Tisztában van a különböző epebetegségekkel?

1636
HOZZÁSZÓLÁS:

Az epe megbetegedéseit két fő csoportra oszthatjuk: orvos-kivizsgalas-agydaganat-02

  • epekőbetegségek  (idegen szóval ‘kolelitiázis‘), és
  • az epehólyag és az epeút gyulladása (heveny epehólyag gyulladás – ‘kolecisztitisz‘ és epeúti gyulladás ‘kolangitisz‘).

Az epekőbetegségről

Nőknél nagyobb valószínűség szerint jelentkezik. Az elhízás, a cukorbetegség, a köszvény egyaránt hajlamosító tényezője lehet. A kövek összetételük szerint lehetnek koleszterinkövek illetve ‘kalcium bilirubinátot tartalmazó kövek. A koleszterinkövek előfordulása gyakoribb, legalábbis hazánkban biztosan.

Epekő keletkezhet az epehólyagban és/vagy az epeutakban. Lehet egyedülálló, de lehet többszörös kő is. Az epehólyagban elhelyezkedő gyakran nem okoz panaszt, ez az ún. „néma kő”‘, és általában a jelenléte is csak egyéb okból végzett vizsgálatok kapcsán derül.
Az epeútban lévő már több problémát okoz, elzáródáshoz vezethet, amely a bőrön és a szem fehérjén megjelenő sárgaságban nyilvánul meg.

Kolelitiázisban szenvedőknél megkülönböztetünk nyugalmi és görccsel járó szakaszokat. Gyakran diétahiba (zsíros étkezés, tojásrántotta, csokoládé) aktiválja az addig néma köveket, vagyis vált ki epeköves rohamot (erős, görcsös, a gyomor felé sugárzó fájdalom).
További részleteket IDE KATTINTVA olvashat az epekőről! >>>

A gyulladások lehetnek heveny (akut) és elhúzódó (krónikus) jellegűek

A heveny epehólyag-gyulladás lázzal, hányingerrel, hányással, erős jobb bordaív alatti (néha jobb lapocka alá sugárzó) fájdalommal jár. Az esetek nagyobb részében epekövesség okozza. Közvetlen oka leggyakrabban diétahiba: nagy mennyiségű vagy túl zsíros étkezés.

Akut gyulladáskor mindenképpen orvosi kezelés szükséges (lázcsillapítás, antibiotikum) és emellett természetesen diéta. Az állapot átmehet krónikus szakaszba, illetve az epekőbetegség tartósan fenntarthat krónikus gyulladást.

A krónikus epehólyag gyulladásra tompa jobb bordaív alatti fájdalom, haspuffadás, emésztési zavarok jellemzőek. Megfelelő diétával általában egyensúlyban tartható a betegség és kivédhetők az egyébként időnként visszatérő görcsrohamok.

Az epeútgyulladás általában heveny formában jelentkezik, magas lázzal, fehérvérsejtszám emelkedéssel, hányással egyetemben. A betegek döntő többségénél (95%-ánál) a közös epevezetékben kő található. A tennivaló megegyezik a heveny epehólyag-gyulladás esetén leírtakkal.

Epebetegségeknél, mivel túlnyomó részt az epekő okozza a panaszokat, amennyiben szövődmény is jelentkezik, mindenképpen a műtét válhat szükségessé. Epeműtét után tudni kell, hogy elsőrendű szerepe van a diétának. Helyesen alkalmazott és összeállított étrend mellett a betegek többsége panaszmentessé válik, a korábban nem ajánlott ételek száma lényegesen csökken, és a rövid idő után kitapasztalt étkezési szabályok és bevált ételek fogyasztása mellett a betegségtudat is megszűnhet.

1636
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]